Een therapeut vs. een life coach, wat is het verschil?

Een hele goeie vraag die me wel vaker gesteld werd. De grenzen tussen therapie en life coaching zijn niet altijd even duidelijk, maar het maken van de juiste keuze tussen één van de twee kan een wereld van verschil met zich meebrengen.

Het belangrijkste verschil tussen een therapeut en een life coach, is dat een therapeut werkt met het verleden, diepe onopgeloste emotionele pijnen. Het is een proces waar men het verleden analyseert en een diagnose stelt omtrent pathologieën en ziektes. Een life coach mag geen diagnose stellen, kan wél huidige gedragingen identificeren en beschrijven zodat de cliënt eraan kan werken om deze aan te passen. Met andere woorden, therapeuten richten zich op “waarom” bepaalde gedragspatronen optreden, en coaches werken aan “hoe” men naar een bepaald doel kan toe werken.

Therapie:

– Omgaan met problemen uit het verleden en trauma
– Leren hoe je het verleden kan loslaten
– Gericht op het bereiken van emotioneel evenwicht
– Oplossingen krijgen van de therapeut
– Behandelt een crisis

Life coaching:

– Een visie en een doel ontwikkelen voor je leven en/of je bedrijf – Maakt duidelijk waar je bent en waar je graag naartoe wilt
– Omgaan met het heden en het plannen van de toekomst – Maak een plan voor de toekomst
– Zinvolle doelen stellen en bereiken – Doelen stellen die u prikkelen en uw prestaties verbeteren
– Samen oplossingen bedenken – Samen werken met je coach
– Verantwoordelijk voor je eigen leven – Constante reflectie en meting van de voortgang
– Ontwikkelen van betere communicatie, zelf praten en zelfrespect

Zowel therapie als life coaching voegen een enorme meerwaarde toe aan je leven. Het grootste verschil tussen de twee is dat therapie het verleden zal oplossen, terwijl life coaching omgaat met het heden en zich richt op vooruitgang met duidelijkheid, doel en intentie.

Lees meer – 10 redenen waarom jij een Life Coach kan gebruiken