Affirmaties & hoe te gebruiken

Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al eens zien passeren. Ze zijn hip and happening de laatste tijd. Overal kan je er iets over lezen of horen.

Wat is een affirmatie?

Een affirmatie is een positieve verklaring of bevestiging die je herhaalt tegen jezelf waardoor je je beter voelt gedurende de dag. Wanneer je een affirmatie luidop zegt, met focus en intentie, dan kunnen er grote veranderingen plaatsvinden in je leven.

Bijvoorbeeld, zeg onderstaande affirmatie krachtig & luidop met me mee:

“Ik voel me energiek, ik sta in mijn eigen kracht en ik geloof in mezelf”

Hoe voel je je?

Herhaal de affirmatie nog enkele keren mét gevoel en overtuiging en ervaar wat het met je doet.

De theorie zegt dat onze gedachten en overtuigingen bepalend zijn in de keuze van de acties die we ondernemen en dat diezelfde acties onze realiteit sturen. Als je positieve overtuigingen en gedachten hebt, en die ook afstemt op wat je wil verwezenlijken, zal je je doel veel vlotter bereiken. Maw gedachten en overtuigingen gekoppeld aan doelgerichte acties = Doel bereikt!

Hetzelfde geldt natuurlijk ook bij negatieve gedachten en overtuigingen.

Geloof je het niet?

Ik geloofde het ook niet. Mijn rationele brein zei dat dit helemaal niet kon. Toch probeerde ik het, want iets in me zei me dat dit wél mogelijk was.

3 redenen waarom ook jij het kan doen:

1. Affirmaties kunnen je brein herprogrammeren

Met affirmaties kan je negatieve gedachten en overtuigingen naar de achtergrond dringen. Door constante herhaling van een positieve affirmatie worden de oude patronen en overtuigingen die in je onderbewustzijn zijn opgeslagen gereset en vervangen door nieuwe en constructievere denkbeelden die de basis vormen voor een beter leven.

2. Affirmaties kunnen je laten geloven dat bepaalde dingen waar zijn

Als je positieve boodschappen blijft uitsturen naar je hersenen, ook al voel je je helemaal niet zo, dan kan je deze wél beginnen geloven. Denk maar aan een moment wanneer je aan het lopen bent en je je zo uitgeput voelt. Als je op dat moment zegt tegen jezelf: “Het is genoeg geweest, ik ga stoppen en wandelen”, of je zegt tegen jezelf “Komaan, nog even volhouden en je bent er. Wat is 10 minuten van je leven? Go go go!”. In welke boodschap wil jij graag geloven?

3. Affirmatie motiveren je en houden je gefocust op je doel

Als je je doel dat je voor ogen hebt voortdurend tegen jezelf herhaalt, kan je gemakkelijk je gedrag hierbij aanpassen. Wil je een aantal kilo’s vermageren? Of stoppen met roken? Hoe zou het voelen als je steeds je doel tegen jezelf zou herhalen; “Ik voel me fit en sportief. Mijn lichaam is energiek en ik straal van geluk”.

Hoe maak je affirmaties?

  1. Zet de affirmatie in eerste persoon: “Ik ben…”
  2. Personaliseer het naar jezelf of naar je doel dat je voor ogen hebt
  3. Focus op het positieve, geen negatieve woorden zijn toegestaan
  4. Elk topic is mogelijk: rijkdom, gemoedstoestand, creativiteit, wilskracht, …
  5. Hoe specifieker, hoe beter
  6. Je hoeft het niet te geloven, herhaling is de sleutel

Ben je benieuwd naar de affirmaties die ik luidop zeg?

Klik hier om ze te beluisteren op het YouTube-kanaal.

Uit proberen kan je leren, toch?

Daarnaast kan je er alleen maar op verbeteren!

Hou je me op de hoogte?

Succes,

Liefs,

Katrien