Brandnetel – De 13 voordelen van het oeroude geneeskrachtige kruid

Mmmm, brandnetel thee (of soep) …  De thee is geschikt als een echte voorjaarskuur omdat het zo’n reinigende werking heeft.

Brandnetel kruid wordt al sinds de oudheid gebruikt als hoofdbestanddeel  van de kruidengeneeskunde.

Oude Egyptenaren gebruikten brandnetel om artritis of lage rugpijn te behandelen, terwijl Romeinse troepen het op hun lichaam wreven om warm te blijven.

De wetenschappelijk naam, Urtica dioica, komt van het Latijnse woord ‘Uro’ wat ‘verbranden’ betekent. De bladeren en stengel hebben een haarachtige structuur en geven letterlijk een branderig gevoel. Met jeuk, roodheid en zwelling tot gevolg.

Wanneer je geprikt bent, kan je hondsdraf plukken. Een kruid met kleine bladeren en soms een paarse bloem. Wrijf de bladeren van het kruid op de jeuk en de jeuk zal wegebben. Brandnetel en hondsdraf groeien altijd samen en gaan hand in hand samen. Fantastisch hoe Moeder Natuur altijd een oplossing heeft!

Hier zijn 13 voordelen die brandnetel heeft:

 1. Boordevol voedingsstoffen
  – Vitaminen A, B, C, K
  – Mineralen: Calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, natrium
  – Vetten: Linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur, stearinezuur en oliezuur
  – Aminozuren: alle essentiële aminozuren
  – Polyfenolen: Kaempferol, quercetine, cafeïnezuur, coumarines en andere flavonoïden
  – Pigmenten: bètacaroteen, luteïne, luteoxanthine en andere carotenoïden
 2. Pijnstillend effect op spieren: Wordt oa gebruikt voor artritis
 3. Bloedzuiverend: Verlaging van bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol
 4. Goed voor je huid: Tegen veroudering en celbeschadiging
 5. Vochtafdrijvend
 6. Ontgiftend: Bestrijding van infecties
 7. Goed tegen vermoeidheid
 8. Goed voor je spijsvertering
 9. Perfect om menstruatieklachten tegen te gaan
 10. Goed tegen een slechte adem
 11. Goed voor je gebit
 12. Goed voor je immuunsysteem
 13. Perfect voor mensen die willen afvallen

Daarnaast moedigt het kruid actie en activiteit aan. Het spoort aan tot beter presteren en je mannetje te staan tegen de buitenwereld. Brandnetel is zeker aan te raden voor zij die een tekort aan levenskracht en levenslust ervaren. Of waar men gemakkelijk kan over heenlopen. Mensen die zich snel slachtoffer voelen en die lichamelijk zwakker staan; bleke huidskleur (eczema, netel(!)roos, afschilferende huid, bloedarmoede (bij vrouwen: te weinig menstruatie), lage bloeddruk.

Brandnetel is ook geschikt voor het tegenovergestelde type mens; iemand die over-actief is met veel vuur in zich. Iemand die een mannelijke (yang) houding aanneemt waardoor de vrouwelijke (ying) energie helemaal wordt verwaarloosd. Iemand die rust en reiniging links laat liggen en een doe-mentaliteit in zich heeft, waardoor afvalstoffen niet de kans krijgen om uit hun lichaam te gaan.

Hoe brandnetel thee te maken:

Je kan brandnetelthee los of in theezakjes kopen in de winkel, maar je kan natuurlijk ook zelf brandnetel kweken en oogsten. Of in een bos of park gaan plukken. Het is aan te raden om niet zomaar aan de in- en uitgang van een bos of park brandnetel te plukken. Je weet nooit waar een dier behoefte heeft gedaan …

Best om handschoenen te gebruiken bij het plukken van brandnetel. Was de bladeren goed af, zorg ervoor dat er geen slakken slijm op zit. Droog nadien de bladeren tussen krantenpapier of keukenrol. Of, nog sneller, droog ze in je oven op 180° en steek een houten lepel tussen de ovendeur. Vervolgens versnipper je de gedroogde bladeren. Berg de versnipperde bladeren in een voorraadpot uit het zonlicht. Zo blijft de geneeskrachtige werking langer in de bladeren.

Algemeen zijn er twee kopjes water nodig voor één kop brandnetel bladeren. Best een zelf experimenteren wat goed smaakt voor jou.

 1. Voeg water toe aan de bladeren
 2. Breng het water aan de kook
 3. Laat na het koken nog 10 minuten inweken
 4. Giet het mengsel door een kleine zeef
 5. Voeg honing of kaneel

Begin steeds met één kopje brandnetelthee te drinken zodat je zeker bent welke reactie je lichaam hierop krijgt.

Tip op een warme dag:

Maak brandnetel ijsthee!

Laat de brandnetel thee een nacht intrekken. Zeef de volgende dag de brandnetel eruit, schenk het in een jar en plaats in de koelkast. Voor de limonade liefhebbers kan je met een SodaStream bubbels aan toevoegen. Mmmm, lekker voedzaam en kinderen vinden het heerlijk!

Geniet ervan!

Today is a beautiful day

%d bloggers liken dit: